3D принтирането – най-важното, което трябва да знаете

3D принтирането е революционна и много вълнуваща технология. И тя става все по-достъпна: вече е съвсем лесно да имате настолен принтер, който да ви съдейства както в бизнеса, така и в ежедневието. Тук ще ви споделим как точно се случва процесът на 3D принтиране и ще ви запознаем с нашия FiBot, първия 3D принтер, създаден в България.

Как работи 3D принтирането?

Най-просто казано – 3D принтирането е процес, при който от

дигитален файл се създава триизмерен физически предмет чрез наслагване на слоеве от материал.

За създаването им първо се използва така нареченият „софтуер за нарязване“, който превръща компютърния 3D модел в отделни 2D слоеве. След това те се възпроизвеждат от принтера.

Слоевете са съвсем тънки и с еднаква дебелина, но с уникален контур. Можете ли да си представите как от тях постепенно се изгражда целият предмет?
Ето как нагледно се случва. Материалът, който използват домашните принтери (наричан филамент), най-често е пластмаса под формата на нишка, навита на макара. Краят на нишката се поема от принтера, придвижва се вътре в него, разтапя се и от разтопения материал започват да се полагат върху равна платформа слоевете. Полагането на материала се случва така, че и най-миниатюрната частица да попадне на точното си място, за да се изгради точната форма на съответния слой. И по този начин се изграждат слой след слой, които последователно залепват един върху друг, докато се оформи целият предмет.

Именно това наслагване на слоеве позволява да се създават предмети с изключително сложна форма и множество детайли.

Кои са основните критерии за качество?

3D принтерите от години се използват почти във всички сфери, за които можете да се сетите. Голямото предимство на 3D принтирането е, че то позволява създаването на сложни форми с използване на по-малко материали, отколкото при традиционните методи на производство. А в последно време стават все по-актуални и настолните машини. И това е неизбежно, защото тези изключително функционални устройства са способни да възпроизведат почти всяка идея, която може да бъде представена дигитално.

Разбира се, различните модели персонални принтери имат най-разнообразни характеристики и възможности. Можем да говорим за високо качество на принтиране, когато имаме налична висока резолюция (по-тънки слоеве) и високо качество на софтуера за нарязване на 3D модела. Скоростта, с която работи принтерът, също е важен критерий, както и работният обем и възможностите на принтера да използва различни видове материали. Добавяме и управлението на цялостния процес на изграждане и настройките, свързани с нагряването на материала. И за финал – от значение е и качеството на консумативите, с които се работи. 

Какво може да се сътвори с 3D принтер?

Както вече споменахме, вълнуващото при 3D принтерите е, че те могат да създадат почти всякакъв триизмерен предмет. С помощта на настолен 3D принтер можете да правите бързи прототипи на идеите си за продукти, крафт изделия от типа на играчки, бижута, украшения, предмети за бита и т.н., резервни части, архитектурни макети. Освен че със сигурност ще се забавлявате, принтерът ще ви бъде чудесен партньор и в развитието на малък собствен бизнес.

Много е любопитно също така колко надълбоко е навлязло 3D принтирането в производството и колко големи ползи носи то на хората. Например в медицината то е една революционна технология, която буквално помага за спасяването на животи. Знаете ли, че могат да се принтират от протези до… къщи, които са изключително евтини? А пък и за създаването на много от любимите ви филми се използва именно 3D принтиране.

Можем да изброяваме до безкрай, но вече е ясно, че 3D принтирането улеснява живота ни на много нива и ни носи много нови възможности.

FiBot ─ първият 3D принтер, създаден в България

Смеем да твърдим, че нашият FiBot също е една малка революция в сферата на 3D принтирането. Не само заслужено носи титлата „първи български 3D принтер“, но се постарахме да съчетаем в него характеристики, които всеки запален в сферата ще оцени.

Първото и най-важно е, че с FiBot получавате страхотен баланс между качество и цена. 3D принтерът е достъпен и същевременно сме помислили всеки един от важните показатели за качество, които изброихме по-горе, да бъде на високо ниво. Съчетание, което рядко се среща при тези машини.

Освен че работи бързо и непрестанно и може да създава по-големи творения, FiBot е и много компактен – ще се събере на бюрото ви! И може да започне да работи, още щом го разопаковате. Не е нужно да сте специалисти в сферата, той е специалистът. Също и ние – защото винаги сме насреща за съвети и поддръжка. Все пак принтерът е български и създателите му са на една ръка разстояние от вас.

Добавяме, че FiBot може също да се надгражда и усъвършенства. Или в заключение – очаквайте да надмине очакванията ви.

След като научихте как точно работи 3D принтирането и кои са критериите за качество, имате ли вече идея за какво конкретно може да ви бъде от полза? Надяваме се да сме ви били полезни в тази посока. А ако искате да се уверите колко чудесен избор за домашен 3D принтер е FiBot – ще се радваме да ни потърсите!